Kuchnia

Przepisy ciasta

Sernik dyniowy na spodzie oreo
SERNIK DYNIOWY

SKŁADNIKI NA SPÓD:

300 g ciastek oreo, całych90 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego3/4 szklanki cukru2 jajka1 1/3 szklanki puree z dyni ( TUTAJznajdziesz przepis)3 łyżki kwaśnej śmietany 18%1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka cynamonu, płaska1/2 łyżeczki imbiru, mielonego2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

200 g kwaśnej śmietany 18%2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Tortownicę o śr. 24 dokładnie zabezpieczamy na zewnątrz, aby nie przedostała się do niej woda podczas pieczenia. W środku wykładamy papierem do pieczenia (jeśli używamy silikonowej nie jest to konieczne).
Ciasteczka oreo dokładnie mielimy. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę z ciastek do formy i pokrywamy dno oraz niewielką przestrzeń boków. Pieczemy w temp. 170 C przez około 5-10 min. Wyciągamy i studzimy.
Składniki na masę serową powinny być w tej samej temperaturze pokojowej. Miksujemy przez chwilę zmielony ser. Następnie dodajemy po jednym jajku, stopniowo puree z dyni, śmietanę, cukier, wanilię, przyprawy. Po dodaniu każdego składnika miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Zabezpieczoną formę z masą wkładamy do większego naczynia napełnionego do 1/3 wysokości ciepłą wodą. Pieczemy w temp. 170 C przez 15 min, następnie zmniejszamy i pieczemy w temp. 120 C przez 1, 5 godz. Gotowy sernik powinien być ścięty, ale na środku lekko sprężysty. Wyjmujemy i zostawimy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na min. całą noc.
Śmietanę łączymy z cukrem oraz wanilią. Smarujemy wierzch sernika (możemy dekoracyjnie oprószyć zmielonymi ciasteczkami oreo).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation