Kuchnia

Przepisy ciasta

Ciasto z gruszkami i mascarpone - Najlepszy przepis - Wypieki Beaty
Składniki

3-4 duże gruszki - moje po obraniu miały 700 g3 duże jajka - użyłam rozmiar L150 g (3/4 szklanki) cukru250 g serka mascarpone - w temperaturze pokojowej2,5 łyżki oleju225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej60 g (niecała ⅓ szklanki) mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaopcjonalnie olejek migdałowy - lubię go w połączeniu z gruszkami 

Wykonanie

Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw czyste.Mniej więcej połowę gruszek pokrój w kostkę, a resztę w plasterki.Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.Dodaj olej i zmiksuj.Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.Do masy jajecznej dodaj po łyżce mascarpone i miksuj na niższych obrotach.Gdy się serek dobrze połączy wsyp powoli mąkę i delikatnie zmiksuj - możesz też dać teraz olejek zapachowy.Wyłącz mikser, wsyp gruszki pokrojone w kostkę i wymieszaj.Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj, a na wierzchu ułóż gruszki pokrojone w plasterki.Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation