Kuchnia

ciasta

Ciasto czekoladowo-rumowe

Składniki
Spód:
masło, 150 gram
gorzka czekolada, 150 gram
jajka, 5 dużych
kakao, 1 łyżka
drobny cukier do wypieków, 175 gram

Krem czekoladowy:
gorzka czekolada, 180 gram
śmietana kremówka (30%), 200 mililitrów
brązowy rum, 6 łyżek
kakao, 1 łyżka
żelatyna, 1 łyżeczka
wrzątek, 1 łyżka
migdały, 20 gram

Mus czekoladowy:
masło, 70 gram
gorzka czekolada, 70 gram
jajka, 2 duże
kakao, 2 łyżeczki
brązowy rum, 5 łyżek
brązowy cukier, 70 gram
żelatyna, 1 i 1/2 łyżeczki
wrzątek, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Spód: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier. Masło i czekoladę wymieszać z kakao i żółtkami. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować jeśli za bardzo będzie się rumieniło przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z pieca zacznie opadać, ale tak ma być. Kiedy wystygnie wyrównać powierzchnię, odcinając nożem wyższe boki.

2. Krem: czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rum i kakao. Dokładnie wymieszać. Połączyć z żelatyną rozpuszczoną we wrzątku (żelatyna nie może mieć grudek i musi być lekko przestudzona, ale jeszcze płynna). Dodać grubo posiekane migdały. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na godzinę.

3. Mus: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę połączyć z żółtkami wymieszanym z kakao i rumem. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować, aż piana zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić i połączyć z masą czekoladową. Białka dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na krem. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation