Kuchnia
Pasztety
Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową
Wiele osób myśli,że zrobienie pasztetu wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.Chciałabym jednak te osoby przekonać,że pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu.Wystarczy nam mięso z rosołu,z którym nie raz nie wiemy co zrobić i odpowiednie przyprawienie go.Tak na prawdę do pasztetu możemy użyć różnego mięsa.Ale dziś króluje drób.Za sprawą konfitury,pasztet wydaje się być dostojnym gościem na stole,pięknie się prezentuje i wykwintnie smakuje.
Składniki:
około 1,5 kg mięsa drobiowego
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 marchew
1/2 selera
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1-2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
120 g masła
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki mąki
oliwa
2-3 jajka
4-5 łyżek bułki tartej
Konfitura:
240 g konfitury wiśniowej
2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Przygotowanie:
Do pasztetu możemy wykorzystać mięso pozostałe z rosołu.Jeśli takiego nie mamy to gotujemy po prostu z kurczaka i indyka rosół.Marchew,selera i pietruszkę gotujemy w bulionie.Wątróbkę myjemy,oczyszczamy,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie,aż się zrumieni.Cebulę i czosnek drobno siekamy.Rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę i czosnek.Smażymy do momentu,aż cebulka się zeszkli.Masło (100 g) rozpuszczamy.Mięso,wątróbkę,ugotowane warzywa i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajka,roztopione masło i wszystkie przyprawy.Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Pamiętajmy,że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony,gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż,a potem w poprzek.Masę wykładamy do foremki,zostawiamy około 2 cm wolnego miejsca od góry.Pasztet przykrywamy papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C.Pieczemy około 70 minut w zależności od pojemności formy do pieczenia.Jeżeli chcemy aby wierzch pasztetu był rumiany,należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier.Gotowy pasztet wyjmujemy z piekarnika.Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Dodajemy konfiturę i miksujemy blenderem na jednolitą masę.Konfiturę wykładamy na jeszcze ciepły pasztet i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.Najlepiej zostawić pasztet na całą noc w lodówce.
MA==