Kuchnia

Kuchnia

Bomba stracciatella

BOMBA STRACCIATELLA
Urlop się niestety skończył, trzeba powolutku wrócić do rzeczywistości ale można sobie ten powrót jakoś osłodzić, do tego idealnie nadaje się bomba stracciatella.

Składniki:

250 g serka mascarpone

250 g serka waniliowego

250 g kremówki

brzoskwinie w puszce

3 łyżki żelatyny

pół tabliczki gorzkiej czekolady

cukier waniliowy

5 łyżek cukru pudru

bomba stracciatella

Salaterkę wysmarować masłem, lub wyłożyć folia aluminiową. Żelatynę rozpuścić w pół szklance wrzątku i odstawić do ostudzenia, podzielić ją na trzy równe części do każdej masy dodajemy 1/3 żelatyny. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zmiksować w blenderze na gładka masę. Mascarpone, serek waniliowy wymieszać z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodać ubitą na sztywno kremówkę, masę podzielić na dwie części. Do jednej części masy dodać startą czekoladę i żelatynę, następnie wszystko zmiksować, tak przygotowany krem stracciatella wylać na spód salaterki, wstawić do lodówki aby masa zastygła, kiedy to nastąpi wyłożyć kolejną warstwę czyli brzoskwinie wymieszane z żelatyną i znów ostudzić w lodówce. Na sam koniec kiedy obie masy stężeją, wylać ostatnią warstwę czyli pozostały krem wymieszany z końcówką żelatyny, schłodzić w lodówce. Udekorować startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation