DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Kruche z jagodami i budyniową pianką

Składniki na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej ( może być krupczatka )

- 250 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki cukru pudru

- 5 żółtek

Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.

Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.



Składniki na budyniową piankę:

- 5 białek

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

- 1/2 szklanki oleju



Dodatkowo:

- 500 g jagód

- cukier puder do posypania



Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać jagodami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec około 30 - 40 minut w 190 st. C. Można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation