DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

ORZESZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:

400 g mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, zimnego
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

200 g masła lub margaryny
125 ml mleka
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie możesz przygotować krem. Masło rozpuszczamy razem z przesianym cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia. Jedną łupinkę nadziewamy, następnie bierzemy drugą i lekko dociskamy. Postępujemy tak, aż do wykorzystania składników. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation