Kuchnia

mniam! przekąski

Pieczona cieciorka z papryką i czosnkiem

To zdrowa alternatywa dla chipsów czy słonych orzeszków. Pokazywałam Wam przepis na moim InstaStories i dostałam o niego dziesiątki zapytań! Słuchajcie, to jest coś niesamowitego. Pieczona cieciorka jest chrupiąca, sycąca i pyszna.


Przygotowanie: Namaczamy ciecierzycę przez noc. Następnego dnia gotujemy ją przez 1,5h. Odsączamy, wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp 200 stopni (góra i dół) przez 15 minut. Następnie wszystkie groszki przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, słodką paprykę w proszku i czosnek. Oczywiście możecie dać dowolne przyprawy. Mnie połączenie tych smaków najbardziej imituje ulubione chipsy. Następnie wszystko wykładamy na blachę i pieczemy przez 25 min w 200 stopniach (góra i dół). Warto co jakiś czas rzucać okiem i próbować, czy cieciorka ma odpowiednią chrupkość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation