Sport i fitness

fit

Waniliowa Chmurka: Pełnoziarniste drożdżówki z truskawkami

/przepis własny, wychodzi z niego 6 drożdżówek, każda o wadze ok. 100g/

- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 30 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3 garście świeżych truskawek
- 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżeczka wody na lukier

Z mąki, drożdży i mleka robimy rozczyn. Zostawiamy go na ok. 15 minut- do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiewamy, resztę mleka z masłem podgrzewamy. Wlewamy miksturę wraz z wyrośniętymi drożdżami do mąki, wbijamy także jajko. Wszystko wyrabiamy, odstawiamy na ok. 1 h - do podwojenia objętości.
Następnie kroimy truskawki (każda na 3 części) i wkładamy do miseczki.
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na okrągły placuszek o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na nim pokrojone wcześniej truskawki i tak powtarzamy z pozostałymi - truskawki warto układać na plackach, gdy leżą one już na papierze do pieczenia.
Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia- na ok. 30 minut.



Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy blachę z drożdżówkami i pieczemy je na złoty kolor- trwa to zazwyczaj ok. 20 minut.

Studzimy na kratce i polewamy lukrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation