Kuchnia

przetwory

Papryka marynowana
Papryka konserwowa, w occie.

OK. 2 L
3 większe papryki
4 plasterki cebuli
2 ząbki czosnku
kilka plasterków obranej marchewki
1 papryczka chili (opcjonalnie)
1 i 1/2 łyżki oliwy lub oleju

ZALEWA
5 szklanek wody
1 szklanka octu (10%, do zapraw, spirytusowego)
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli
PRZYPRAWY
4 ziela angielskie
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
2 listki laurowe


Słoiki dokładnie umyć i osuszyć.

Paprykę umyć, osuszyć, pokroić na cząstki usuwając nasiona z komór.
Paprykę ułożyć w przygotowanych słoikach, dodać cebulę, nieobrane ząbki czosnku, marchewkę, przepołowioną chili i oliwę lub olej.
Następnie dodać przyprawy rozkładając je po równo do każdego słoika.
Delikatnie docisnąć składniki aby nic nie wystawało.

W garnku pod przykryciem zagotować składniki zalewy.
Gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach do całkowitego przykrycia składników.
Słoiki zamknąć suchymi pokrywkami (sprawdzić czy pod zakrętką słoiki też są suche).

Wstawić do wysokiego garnka z gorącą wodą (woda ma sięgać prawie do pokrywki) i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, licząc od chwili zagotowania się wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation