Kuchnia

przetwory

Chutney z pieczonej dyni ze śliwkami lub z żurawiną

Składniki:

2kg dyni
zioła prowansalskie
sól
oliwa
1 szklanka żurawiny lub suszonych śliwek
1 szklanka octu winnego
2 szklanki wody
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:



Piekarnik na 200°C.

Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki (około 3x3cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą i ziołami prowansalskimi, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Dynia ma być miękka.

Po wyjęciu dynię zgarnąć do miski, rozgnieść widelcem – niezbyt dokładnie, mniej więcej, żeby z części powstała masa, a reszta była w kawałkach. Dodać śliwki lub żurawinę, wymieszać i odstawić.

W garnku zagotować ocet z wodą, cynamonem i miodem. Gorącą zalewę połączyć z masą dyniową. Teraz trzeba spróbować, być może uznacie, że należy dodać soli lub miodu. Jeśli chutney wyjdzie zbyt gęsty, bo dynia wchłonie całą zalewę, można dolać przegotowanej wody.

Jeżeli chutney ma być zużyty w ciągu kilku dni wystarczy przechowywać go w lodówce – po dwóch dniach osiąga idealny smak. Jednak jeśli chcecie przygotować zapas na zimę, trzeba koniecznie zapakować go w słoiki i pasteryzować (przynajmniej 20 minut).

http://bibliasmakow.pl/chutney-z-pieczonej-dyni-ze-sliwkami-lub-z-zurawina/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation