Kuchnia

kuchnia

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Pieczona rolada z boczku

Pieczona rolada z boczku

boczek surowy duzy plat ok 1,50 kg
6 ząbków czosnku
1-2 łyżki musztardy dijon
150 ml piwa jasnego
3 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
1 łyżeczka pieprzu mielonego
olej lub oliwa



Do miski dajemy olej, musztardę, piwo, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła i przyprawy, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej 12 h. Po tym czasie wyjmujemy, ściśle zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy go w 180°C przez ok. 80 minut. Sprawdzamy cienkim patyczkiem czy mięso jest wystarczająco miękkie W takcie obracamy. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek i kroimy na plastry. W trakcie pieczenia można do niego dorzucić ziemniaczki i mieć gotowy obiad.
Można do środka włożyć także farsz np przesmażone pieczarki albo pory z cebulka. Wszystko zależy do waszej pomysłowości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation