Kuchnia

kuchnia

CO MI W DUSZY GRA: SZYNKA W CAŁOŚCI Z SZYNKOWARA

SZYNKA W CAŁOŚCI Z SZYNKOWARA


Moja pierwsza udana szynka z szynkowara z jednego kawałka mięsa.Do tej pory moje wszystkie szynki były robione sposobem polegającym na rozdrabnianiu mięsa.Spróbowałam zrobić orzech od szynki w jednym kawałku.Dwa razy podchodziłam do tego wyrobu i dopiero za trzecim razem wyszła szyneczka taka jaka powinna być..Proces parzenia tej szynki jest taki sam jak w poprzednich,ale czas marynowania musi być wydłużony do 48 godzin.Pierwszym razem marynowałam 24 godziny i szynka nie przeszła dobrze nastrzykiem ziołowym.Drugim razem jeszcze coś mi nie pasowało w przyprawieniu zalewy,dopiero za trzecim razem dopracowałam przepis do końca.Oczywiście mięso jest przyprawione pod mój smak,ale każdy z nas może sobie zmienić proporcje przypraw.Szyneczka jest nie za słona,soczysta i pachnąca.




SKŁADNIKI:

---1 kg szynki wieprzowej-orzech

Zalewa do nastrzyku mięsa:

---2 posiekane drobno ząbki czosnku
---1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
---1 liść laurowy
---5 ziaren ziela angielskiego
---1/2 płaskiej łyżeczki kminku
---1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---4 płaskie łyżeczki żelatyny
---250 ml wody




1)Mięso od szynki umyć i osuszyć papierem kuchennym.
2)Wodę wlać do rondelka i dodać wszystko oprócz peklosoli,żelatyny i cukru pudru.Całość zagotować i na małym ogniu pod przykryciem pogotować ok.15 minut.
3)Zalewę przecedzić,jeszcze raz zagotować,zdjąć z ognia i dodać żelatynę,cukier puder i sól peklową-dobrze rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.
4)Szynkę nastrzyknąć profesjonalną strzykawką w wielu miejscach z różnych stron.W czasie nastrzykiwania uważać,żeby sobie nie załatwić połowy kuchni.W momencie wstrzykiwania zawsze trochę odczekać zanim wyjmiemy igłę z mięsa bo zalewa pod ciśnieniem może nam wyprysnąć.
5)Szynkę nastrzykiwać najlepiej na półmisku,żeby to co wycieknie można było potem wykorzystać do dodatkowego peklowania.
6)Woreczek foliowy włożyć do szynkowara,umiejscowić tam szynkę i wlać na nią zalewę,która nam wypłynęła na półmisek.Woreczek skręcić i przycisnąć denkiem szynkowara i założyć sprężynę.
7)Szynkowar zamknąć całkowicie i wstawić do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie parzyć szynkę w temperaturze 75-80 stopni C .Parzymy 2 godziny i 15 minut od momentu osiągnięcia przez wodę odpowiedniej temperatury-nie dłużej i nie w wyższej temperaturze bo może być sucha.

8)Po powyższym czasie szynkowar schłodzić pod bieżącą zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.Szynkę wyjmujemy z szynkowara i możemy się delektować.
Moja szyneczka wyszła trochę wykrzywiona,bo nie zauważyłam i źle zamknęłam szynkowar.

Więcej wiadomości na temat szynek z szynkowara i osłonek barierowych przeczytacie Państwo w tym dziale.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation