Kuchnia

Słodkości ♡

Domowy snickers bez piecznia

Składniki
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
1/2 szklanki daktyli
3 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki masła orzechowego lub orzeszki do zrobienia masła
orzeszki ziemne do dekoracji
Wykonanie
Ciemna masa -> miksujemy orzeszki z daktylami, kakao i syropem klonowym (mi pomógł thermomix).
Jasna masa -> gotowe masło orzechowe lub
domowe masło orzechowe -> miksujemy orzeszki ziemne (wcześniej można je uprażyć na patelni) i dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego
Keksówkę wykładamy folią spożywczą i dajemy ciemną masę (uklepujemy do pożądanej grubości), a następnie jasną masę. Całość posypujemy orzechami do dekoracji i (opcjonalnie) polewamy domową czekoladą (olej kokosowy, syrop daktylowy, kakao). Snickersa wkładamy do lodówki na godzinę. No niestety trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale dzięki temu będzie się lepiej kroić. Gotowe, po wyciągnięciu wystarczy podzielić na porcje. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation