Inne

Food&Drinks

Kurczak w sosie z orzeszków ziemnych i mleka kokosowego
Składniki (na 2 porcje):

pojedyncza pierś kurczaka
1 marchew
1/4 czerwonej papryki
1 szalotka lub mała cebula
1 ząbek czosnku
4 czarne oliwki
2 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)
250 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki chili
kilka roztartych ziarenek kolendry
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
sól

Przygotowanie:

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną szalotkę oraz kumin, imbir, chili i kolendrę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę pokrojoną w słupki. Przesmażamy około minuty i na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i kurczaka. Smażymy do momentu, aż mięso się „zetnie”.
Następnie wlewamy mleko kokosowe i całość dusimy około 5 minut. Dodajemy masło orzechowe, sok z cytryny i pokrojone w plasterki oliwki oraz doprawiamy do smaku odrobiną soli. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, do momentu zagęszczenia sosu. Podajemy z ryżem lub grubymi wstążkami makaronu ryżowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation