Kuchnia

Na słodko

Krem "Michałek"

Składniki:

400 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
20 dkg cukierków Michałki
ponadto :

2 banany
kilka ciastek pełnoziarnistych

Sposób wykonania:

Śmietanę i cukierki umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia cukierków, cały czas mieszając (nie doprowadzić do wrzenia ).

Całość przecedzić przez sitko. Powinny zostać na nim kawałki orzeszków. Odłóżcie je na bok.

Mieszankę schłodzić w lodówce przez kilka godzin ( najlepiej zostawić na noc ). Następnego dnia ubić, do uzyskania gęstego kremu. Dodać odłożone wcześniej orzeszki.

Krem można podać układając w pucharkach warstwami : pokruszone ciastka, krem, plasterki banana, krem. Bądź pokroić banana na kawałki i delikatnie połączyć z kremem. Taką mieszankę nałożyć do pucharków.

Jeśli krem miałby być przechowywany dłużej, należy go usztywnić żelatyną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation