Kuchnia
Na słodko
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami - I Love Bake
KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM I POWIDŁAMI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
3 1/3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki miodu, płynnego
1 szklanka cukru
125 g masła
1 jajko
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g zmielonych orzechów np. laskowych, migdałów lub włoskich
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA PASTĘ MIGDAŁOWĄ:
1 1/2 szklanki migdałów (bez skórki)
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ MARCEPANOWĄ:
ok. 280 g pasty migdałowej z przepisu powyżej lub gotowej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka esencji migdałowej
SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki białego rumu lub koniaku
DODATKOWO:
ok. 100 g powideł śliwkowych
Migdały na pastę przekładamy do malaksera i dokładnie mielimy. Następnie mieszamy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy białko, sól oraz ekstrakt migdałowy. Wyrabiamy dokładnie, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą i masa stanie się dosyć twarda. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Schłodzoną pastę migdałową rozcieramy razem z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mleko, sok z owoców, esencję i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.
Mąkę na piernik przesiewamy razem z sodą, proszkiem i mieszamy z solą, orzechami i skórką kandyzowaną. Miód, masło, cukier i przyprawy podgrzewamy do połączenia wszystkich składników (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Do maki dodajemy jajko i chwilę mieszamy, następnie przelewamy masę miodową i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek miski.
Ciepłe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowaną cześć ciasta na dno formy. Zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony ciasta wykładamy marcepan, następnie wykładamy powidła. Przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, dociskając brzegi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min następnie smarujemy lukrem wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia, następnie owijamy folią i przechowujemy w chłodnym miejscu do świąt.
MA==