Kuchnia

przekąski,salatki

Kalafiorowa sałatka z rokpolem

Składniki na 4 porcje:
- mała główka kalafiora
- średni por
- duży ogórek wężowy
- 2 czubate łyżki majonezu
- 30 dag sera rokpol
- 2 gałązki mięty
- ziarenka czerwonego pieprzu
- sól, pieprz
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:
1. Kalafior podziel na małe różyczki, wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj 10–15 minut (kalafior musi pozostać chrupki, ale nie może mieć smaku surowizny). Na minutę przed końcem gotowania dodaj do kalafiora plasterki pora. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw na sicie, aby warzywa dobrze ociekły i ostygły.

2. W tym czasie ogórek pokrój w plasterki, a ser w drobną kosteczkę. 1/3 sera utrzyj z majonezem i śmietaną lub jogurtem. Dodaj posiekane listki mięty (lub łyżeczkę suszonej). Sos dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

3. Ostudzone, dobrze osączone różyczki kalafiora j i talarki pora wymieszaj z plasterkami ogórka i pozostałym serem. Składniki polej przygotowanym sosem serowym, oprósz pokruszonymi ziarenkami czerwonego pieprzu. Możesz udekorować miętą. Sałatka z kalafiora w sosie serowym dobrze też smakuje z dodatkiem pomidorów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation