Kuchnia

nalewki, wina

ŚLIWKOWO - KORZENNA NALEWKA

oryginalnie pochodzi z książki M. Śleżańskiej "Kucharz Polski. 1635 praktycznych przepisów"
(na około 1,7 litra nalewki)

Składniki:
1kg dojrzałych śliwek (zgodnie z przepisem użyłam węgierek)
dwa 10cm kawałki kory cynamonu
1 łyżeczka goździków
spirytus (około 1 litra)
1kg cukru
2 szklanki wody

Przygotowanie:
Śliwki dokładnie umyjcie, wyjmijcie pestki i ułóżcie w dużym słoju. Całość zalejcie spirytusem. Odstawcie w ciemne miejsce na 6 tygodni.

Po tym czasie wyciągnijcie śliwki*. Nalewkę przelejcie przez sito wyłożone gazą lub muślinem, żeby pozbyć się ewentualnego osadu i przypraw. W garnku podgrzejcie wodę z cukrem, tak by się rozpuścił. Do gorącego syropu dodajcie przefiltrowaną nalewkę. Rozlejcie do butelek i schowajcie ją na pół roku, aby "dojrzała".

Smacznego!

* Śliwek nie wyrzucajcie, tylko przełóżcie je do słoja i zalejcie gorącym syropem cukrowym (40g cukru i 1 szklanki wody). Po około tygodnia śliwki będą gotowe do użycia, np. do słodkich wypieków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation