Kuchnia

przetwory

jadłonomia · roślinne przepisy
Domowe kostki bulionowe

Składniki:
•4 cebule w łupinie
•1 seler
•2 łodygi selera naciowego
•5 marchewek
•3 liście pora
•3 korzenie pietruszki
•4 ząbki czosnki w łupinie
•4 łyżeczki płatków drożdżowych
•1 płaska łyżka soli
•10 ziaren pieprzu
•3 liście laurowe
•4 ziarna ziela angielskiego
•4 litry wody

Przygotowanie:
1.Cebule umyć i obrać, łupin nie wyrzucać. Każdą nadziać na widelec i opalać nad palnikiem gazowym, tak długo, aż będą porządnie przypieczone z każdej strony.
2.Do bardzo dużego garnka dodać wszystkie składniki wraz z łupinami cebul, wlać cztery litry zimnej wody i gotować na średnim ogniu. Kiedy wywar zacznie lekko bulgotać zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Bulion powinien lekko mrugać, ale w żadnym wypadku nie gotować się.
3.Gotowy bulion odcedzić, wygotowane warzywa wyrzucić. Przy pomocy lejka przelać bulion do woreczków na kostki do lodu. Z podanej ilości otrzymamy około pięciu woreczków, czyli około 125 kostek bulionowych. Delikatnie włożyć napełnione woreczki do zamrażarki, dodawać do gotującej się zupy od dwóch do pięciu kostek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation