Kuchnia

pierogi

Pierogi z kurkami z sosem pietruszkowym

składniki na ok. 30 szt.:

ciasto:

300g mąki
1 jajko
150 ml ciepłej wody
szczypta soli

farsz:

500g kurek
1 duża cebula
2 łyżki siekanej pietruszki
2 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz

sos pietruszkowy:

150ml śmietanki 18%
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wyrabiam hakiem w robocie kuchennym (lub zagniatam ręcznie). Ciasto zwijam w folię i odkładam na pół godziny, żeby „odpoczęło”.

Kurki dokładnie oczyszczam (ja robię to pod wodą), siekam. Cebulę kroję w kostkę.

Cebulę smażę na maśle, aż zrobi się szklista, kurki duszę pod przykryciem aż wypłynie z nich cała woda, następnie odkrywam i gotuję aż woda odparuje.

W misce mieszam cebulę, kurki, pietruszkę, tymianek, sól i pieprz.

Ciasto rozwałkowuję partiami (cały czas pozostałą część trzymam w folii). Szklanką wykrawam kółka, układam łyżeczkę farszu na środek, zlepiam brzegi.
Pierogi wrzucam na osolony wrzątek, gotuję 3-4 minuty po wypłynięciu.

Podaję z sosem pietruszkowym – pietruszkę z solą, pieprzem i oliwą blenduję na pesto, dodaję śmietankę i lekko podgrzewam, aby sos zgęstniał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation