Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierożki z serem


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
łyżka oleju
około 2/3 szklanki gorącej wody


Wykonanie:

1. Na stolnicę wysyp mąkę.
2. Zrób w niej dołek i wlej do niego olej i dodaj sól.
3. Zagniataj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj do niego gorącą wodę (uważaj, żeby się nie poparzyć!) - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
4. Z ciasta uformuj kulę i przykryj ją gorącym talerzem lub miską. Poczekaj około 15 minut.
5. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę oleju i sól. Zacznij ją gotować.
6. Ciasto podziel na 4 części. 3 części przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszeniu się ciasta), a 4 rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy/stole.
7. Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta koła.


Składniki na serowy farsz:

żółtko
pół kilograma tłustego lub półtłustego twarogu
1 saszetka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
do farszu można też dodać cynamon, skórkę cytrynową/pomarańczową, namoczone rodzynki


Wykonanie:

1. Przepuść twaróg przez praskę lub dobrze rozgnieć.
2. Połącz twaróg z resztą składników na farsz.
3. Na każdy kawałek ciasta nałóż mniej więcej łyżeczkę farszu (nie bój się, jeżeli wydaje ci się, że jest go za dużo. Ciasto jest elastyczne i dobrze się rozciąga).
4. Zlep końcówki koła, uważając by nie zrobić dziurek w cieście. Zwróć uwagę, by nie zostawić nie do końca zlepionych części (grozi to rozklejeniem się pieroga podczas gotowania).
5. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez około 2 minuty.
6. Gorące pierogi podawaj ze śmietaną.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation