Kuchnia

przetwory

Schab à la szynka Parmeńska


Czego potrzebujemy:



1 kg schabu bądź polędwicy
sól (ok 100g), kolendra (ok 100g)
czosnek ( świeży wyciśnięty lub granulowany)
inne zioła wedłóg uznania


Jak to zrobić:

Umyć i oczyścić mięso.
Wymieszać sól z kolendrą w małym pojemniku - przyprawy powinny starczyć na cały czas suszenia.
Obtoczyć mieso w przyprawach i włożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika włożyć do lodówki.
Obtaczanie powtarzać rano i wieczorem przez ok 4 dni - każdorazowo wylewając zbierającą się wodę.
Po ok 4 dniach wyciągamy mięso z lodówki i wieszamy w przewiewnym miejscu - suszymy ok 10 - 14dni.
Po tym okresie wkładamy mięso do lodówki na ok 4 dni - i szynka nadaje się do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation