Kuchnia

Bezglutenowe przysmaki

♠♠Kokosanki bezglutenowe♠♠

Składniki na 12 ciastek:

200 gramów wiórków kokosowych (plus dodatkowa łyżka do dekoracji)
200 gramów mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 duże białko
szczypta soli
polewa czekoladowa

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
2. Do miski przełóż wiórki (200 gramów), mleko skondensowane i esencję waniliową.
3. Wymieszaj składniki ze sobą. Powstanie bardzo gęsta masa.
4. Ubij białko ze szczyptą soli na półsztywną pianę (zachowuje kształt, ale jest jeszcze trochę płynna).
5. Bardzo delikatnie połącz masę kokosową z pianą.
6. Uformuj z masy stożki (wielkości mniej więcej kulki lodów) i układaj je na papierze do pieczenia.
7. Piecz około 30-40 minut.
8. Upieczone i zimne ciasteczka maczaj w polewie czekoladowej (swoją zrobiłam z mlecznej czekolady, odrobiny masła i mleka).
9. Zanim czekolada zastygnie udekoruj wierzch stożków wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation