Hobby

gotowanie

OGÓRKI WARSZAWSKIE.
(tradycyjne;)

Do każdego słoika ( 1 litr lub 0,9 l):

ćwiartka małej cebuli
3 ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
kawałek marchewki
1 płaska łyżeczka gorczycy
ząbek czosnku
gałązka kopru ogrodowego

Zalewa:

1 szklanka octu 10%
2 szklanki wody
łyżka soli
2 łyżki cukru

W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki.
Składniki zalewy zagotowujemy (ja i tak zwykle zmieniam ilości, dopasowując do gustu).
Kiedy zalewa lekko przestygnie, zalewamy ogórki do całkowitego zakrycia, zakręcamy.
Pasteryzujemy słoiki ok. 5 - 6 minut (od momentu zagotowania).
Następnie słoiki wyjmujemy o zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Etykietki - sposób 2.Sezon Ogórkowy #4. OGÓRKI WARSZAWSKIE. | W kuchni Karmel-itki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation