Kuchnia

Zupy , sosy

Żurek śląski – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

mięso z rosołu
1 kg
biała kiełbasa
300 g
wędzony boczek
100 g
Bulion na wędzonym boczku Knorr
2 szt
średniej wielkości cebule
2 szt
Żurek Knorr
2 szt
pieczarki (lub suszone grzyby)
marchewka
1 szt
seler
1 szt
por
1 szt
ugotowane ziemniaki
chrzan ze słoika
2 łyżki
ząbek czosnku
3 szt
liść laurowy
1 szt
majeranek
kminek
pieprz
woda
2 l

Krok 1
Żurek śląski – krok 1
Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody. Gdy woda się zagotuje - zbierz szumowinę.
Krok 2
Żurek śląski – krok 2
Dodaj przyprawy i kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Gotuj wywar przez około godzinę - po tym czasie przecedź go i usuń warzywa.
Krok 3
Żurek śląski – krok 3
Boczek drobno pokrój, podsmaż z cebulą i pieczarkami (suszone grzyby namocz uprzednio we wrzątku, pokrój i podsmaż z boczkiem), po czym włóż z powrotem do wywaru.
Krok 4
Żurek śląski – krok 4
Rozrób w oddzielnym naczyniu Żurek Knorr i połącz go z wywarem. Dopraw do smaku dwiema łyżkami chrzanu, pieprzem i odrobiną soli. Gotowy żurek podawaj z białą kiełbasą i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation