Kuchnia

Zupy , sosy

Chłopski garnek – Smaki na talerzu

1/2 główki białej kapusty
600g kiełbasy śląskiej
150g wędzonego boczku
3-4 duże ziemniaki
2 papryki czerwone
2-3 średniej wielkości cebule
około 10 pieczarek
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
mielona słodka papryka
ostra papryka
przyprawa ognista – wg uznania
sól, pieprz
Kapustę szatkujemy.

Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę.

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy na półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy boczek, smażymy przez chwilę. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia.

Zawartość patelni przekładamy do większego garnka.

Na patelnię – jeśli jest taka potrzeba – wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, a po chwili stopniowo dokładamy pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą, całą zawartość patelni przekładamy do naczynia z boczkiem i kiełbasą.

Do garnka dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Wrzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podlewamy 4-5 szklankami wody (w zależności od tego jak gęste danie chcemy otrzymać) i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po około 20 minutach pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy wodzie lekko odparować. Danie możemy zagęścić też niewielką ilością mąki pszennej i ziemniaczanej (np po 1 łyżce) rozprowadzonych w małej ilości zimnej wody.

Na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i przyprawą ognistą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation