Kuchnia

zupy

ZUPA PHO

*ok. 3 l wody
*1 kg kości wołowych
*0,5 kg mięsa wołowego (na rosół)
*główka czosnku
*cebula
*kawałek imbiru ok. 4 cm
*80 ml sosu rybnego
*sos sojowy ok 2 łyżek (ale wg smaku)
*łyżka cukru trzcinowego
*2 gwiazdki anyżu
*łyżeczka ziaren kolendry
*pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
*2 goździki
*4 cm kory cynamonowej
*3 ziarna kardamonu
*makaron ryżowy
*sok z limonki
*kiełki fasoli mung

Kości i mięso umyć, zalać zimną wodą, zacząć zagotowywać. Cebulę upiec na grillu lub nad płomieniem i dodać do garnka z kośćmi. Usunąć zbierające się na powierzchni szumowiny. Gdy wywar się zagotuje dodać sos rybny, sos sojowy i cukier. Zmniejszyć ogień, wywar ma pyrkać, jak zwykły rosół około 3 godzin. Na 45 minut przed końcem gotowania uprażyć na suchej patelni anyż, kardamon, cynamon, ziarna kolendry, pieprz i goździki. Następnie dodać przyprawy do zupy i gotować pozostałe 45 minut. Doprawić zupę sokiem z limonki i sosem sojowym. Gdy minie czas gotowania przecedzić zupę. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem na 10 minut, odcedzić, porcje włożyć do miseczek. Teraz powinno się pokroić surową wołowinę i dać na talerz, tak by gorący wywar ja zagotował. Ja nie miałam wiec wyjęłam mięso wołowe, które się gotowało w zupie pokroiłam na kawałki i położyłam na makaronie, na to dałam kiełki, trochę zieleniny i zalałam wywarem. Zupę podawać gorącą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation