Kuchnia

zupy

Kartoflanka na ostro - przepis ze Smaker.pl

Zupę kartoflaną można gotować na różne sposoby. Zawsze jest pyszna i sycąca. Ja dziś proponuję kartoflankę na ostro z nutą kurkumy, która nie tylko poprawia smak ale też nadaje zupie piękny kolor.
Składniki

6 niewielkich ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
Por – tylko biała część
1 gałązka selera naciowego
1 ostra papryczka
2 ząbki czosnku
2 małe gałązki świeżego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego tymianku
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
¼ -1/2 łyżeczki kurkumy
½ szklanki mleka (ja dałam sojowe)
Pieprz, sól
Olej

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Cebulę i pora kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam trochę oleju i smażę cebulę na złoty kolor. W trakcie smażenia dodaję ziele angielskie, listki laurowe i tymianek. Dodaję pora i wszystko razem chwilę przesmażam cały czas mieszając.

Marchew i łodygę selera naciowego kroję w talarki, ziemniaki w grubszą kostkę. Warzywa dodaję do przesmażonej cebuli z porem i smażę ok. 3-4 minuty mieszając aby nie przywarły.

Z papryczki usuwam nasiona i kroję w małą kostkę. Dorzucam do warzyw ostrą paprykę, czosnek, gałązki rozmarynu i wlewam litr wody. Gotuję do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlewam mleko (ale może być też śmietanka) i doprawiam kurkumą, pieprzem i solą. Jeśli zupa ma być naprawdę ostra może jeszcze doprawić suszoną ostrą papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation