Kuchnia

zupy

Zupa krem z pieczarek


400 g pieczarek
500 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego)
1/2 dużej cebuli
2 ziemniaki
35 g masła
80 ml płynnej śmietanki 18% (ewentualnie 50 ml gęstej śmietany 18 % + 30 ml mleka)
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz

braną i posiekaną w piórka cebulę podsmaż na jednej łyżce masła, uważając, aby się nie zarumieniła, następnie dodaj pozostałe masło, oraz oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość wymieszaj i smaż przez około 5-7 minut, aż pieczarki ładnie się zarumienią. Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, chwilę podsmaż, następnie zalej bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 10-15 minut). Następnie wyjmij listek oraz ziela angielskie, a zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę wymieszaną z odrobiną ciepłej zupy, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem zupę udekoruj rumianymi pieczarkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation