Kuchnia

Grzybki

Czosnkowa sałatka gajowegoSkładniki
1 kg mieszanych grzybów (malutkich pieczarek, kurek, borowików, podgrzybków)
5 ząbków czosnku
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
400 ml octu jabłkowego
4 kawałki skórki skrojonej z cytryny
2 listki laurowe
6 gałązek tymianku
700 ml oliwy
Etapy przygotowania

Grzyby czyścimy, płuczemy i osuszamy. Obrany czosnek przekrawamy na grubsze kawałki, mieszamy z pieprzem, octem i 250 ml wody i zagotowujemy. W tej mieszance porcjami obgotowujemy grzyby – każdą porcję przez 8 min. Wyławiamy i osączamy, zachowujemy też czosnek i pieprz. Mieszamy je razem z grzybami, skórką z cytryny, listkami i tymiankiem, rozdzielamy do słoików, zalewamy mocno podgrzaną (ale nie wrzącą!) oliwą. Sałatka jest gotowa po 3 dniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation