Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Krucha tarta ze szpinakiem i kremowym sosem roquefort (forma do pieczenia o średnicy 23 cm)

kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżka wody
2 łyżki tymianku
łyżeczka soli

farsz:
2 op. szpinaku
2 jajka
1 ser feta
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka pokrojonej papryczki chili
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 min.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Dodajemy partiami liście szpinaku. W trakcie podsmażania dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy oregano, pieprzem i solą.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. Pieczemy 25 min do złotej barwy.
W misce łączymy pokrojoną fetę, podsmażony szpinak. Dodajemy jajka. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na dnie układamy farsz. Wstawiamy do piekarnika do 200 st na 15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation