Kuchnia

jedzenie

Dietetyczny tort czekoladowy

blat
2 jaja
1 puszka białej fasoli konserwowej
90g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka stevii
2 łyżki kakao

krem
300g naturalnego chudego serka homogenizowanego
1 łyżka stevii
1 płaska łyżka żelatyny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Fasolę opłukać i zblendować z jajkami. Dodać jogurt, kakao, stevię i proszek dopieczenia. Wylać do formy tortowej (najlepiej silikonowej) i piec około 30-40 minut w 180 stopniach. W międzyczasie warto sprawdzać patyczkiem suchość, bo piece bywają różne.

Po ostudzeniu blat przeciąć wzdłuż, serek wymieszać ze stewią, rozpuszczoną żelatyną lekko juz przestudzoną i ekstraktem. Masę wylać na blat, przykryć 2 częścią i wstawić do lodówki do stężenia.


Ciasto bez dodatku kakao i słodziku może być dobrą bazą do wytrawnych wypieków. Pozostaję więc miłośniczką dietetycznych ciast z fasoli, szczególnie tych czekoladowych. Bo naprawdę nie czuć w nich fasoli, są zdrowe i nie da się od nich przytyć. Nic tylko zajadać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation