Kuchnia

KUCHNIA/JEDZENIE

Zapiekanka Gyros

Składniki:

250 g makaronu (może być też na sypko ugotowany ryż)
podwójna pierś kurczaka
3 łyżki przyprawy "gyros"
4 ogórki konserwowe
papryka konserwowa (objętościowo tyle samo co ogórka)
mała puszka kukurydzy (170g)
150 g sera żółtego
sos

3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę do czosnku

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę i wymieszać z przyprawą "Gyros". Odstawić na 30minut.

Makaron ugotować al'dente.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Składniki sosu wymieszać.

Kurczaka usmażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Składanie zapiekanki:

Naczynie do zapiekania cienko posmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę makaronu, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 części sera.

Następnie ułożyć warstwę kurczaka, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 sera.

Ułożyć warstwę z pokrojonych warzyw i kukurydzy, polać ją pozostałym sosem i posypać serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180C.



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation