Kuchnia

KUCHNIA/JEDZENIE

Kremowa zupa brokułowa
Składniki:
- 30 dkg mięsa z udźca indyka
- 1 spory brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 0,5 bulwy selera
- 0,5 białej części pora
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 trójkąty serka topionego
- 1 pęczek koperku
- ok. 125 ml śmietanki do zup 18%
- sól i pieprz do smaku



Do garnka wlałam 2,5- 3 litry wody, wrzuciłam umyte mięso indyka (kupiłam gotowe już bez kości) i zagotowałam. Wywar odszumowałam i dodawałam kolejno pozostałe składniki: ziele angielskie i liście laurowe, startą na tarce marchew, pietruszkę oraz selera. Po kilku minutach dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojonego w piórka pora. Doprawiłam łyżką soli i gotowałam jakieś 20-25 minut. Potem dodałam brokuła podzielonego na małe różyczki, gotowałam ok. 8-10 minut. Ugotowane mięso z indyka wyjęłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i ponownie wrzuciłam do zupy.Na koniec dodałam serek topiony, drobno posiekany koperek oraz śmietankę, wszystko doprawiłam solą i pieprzem i gotowe.
Wyszła pyszna, gęsta i bardzo kremowa zupa brokułowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation