Kuchnia

Kulinaria-grill

Bakłażan, pieczarki i żółta papryka na grilla |

Szybkie wegedanie na grilla – podstawą bakłażan, najgrillowsze z warzyw. Całość zawinięta w folię, co sprzyja i umożliwia współdzielenie grilla z innożercami. W przypadku braku grilla danie przyrządzić można także w piekarniku lub garnku, na patelni. Ale w przypadku takiej pogody, warto poszukać tego grilla! Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem (i świeżym powietrzem?). Może stanowić też dodatek do mięsnych dań z grilla.



Składniki (na 2-3 porcje):

bakłażan (małe są smaczniejsze!)

pieczarki (objętościowo trochę mniej od bakłażana)

żółta papryka

cebula (niewielka)

sól, pieprz, pietruszka

oliwa, ocet balsamiczny



Bakłażana, paprykę i pieczarki myjemy. Cebulę obieramy. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne, a resztę pestek „wystukujemy” nad koszem lub zlewem. Bakłażana, cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, pieczarki w grube plastry. Całość solimy, posypujemy pieprzem i pietruszką, skrapiamy octem winnym i polewamy oliwą (oliwy więcej niż octu, ale bez szaleństw, bakłażan wypije wszystko!). Wszystko dokładnie mieszamy (polecam oliwą polewać w trakcie mieszania, żeby nie wsiąkła tylko w część bakłażana) i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż warzywa będą miękkie . Podajemy ze świeżym pieczywem – najlepiej ciabattą lub bagietką!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation