Kuchnia

Kulinaria-grill

Szaszłyki z kurczakiem po hawajsku - Proste i Smaczne Przepisy

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
puszka ananasa
6 małych cebul
1 czerwona papryka
pół cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
po pół łyżeczki bazylii i oregano
sól, pieprz
akcesoria: patyczki do szaszłyków
Zdjęcie - Szaszłyki z kurczakiem po hawajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I co dalej?:

Zanim przystąpisz do pracy namocz drewniane patyczki w zimnej wodzie. Wystarczy 10 minut, a zapobiegnie to spaleniu się drewienka na ruszcie lub w piekarniku.

Pierś z kruczka umyj dokładnie, osusz i odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Paprykę umyj, osusz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w większą kostkę. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Ananasy z puszki pokrój w kostki. Uwaga, zachowaj syrop.

Kawałki mięsa wrzuć do syropu ananasowego, dodaj sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, zioła oraz sól i pieprz. Najlepiej jeśli kurczaka będziesz trzymał w tak przygotowanej marynacie dobę, ale już 30 minut w lodówce powinno wystarczyć.

Na patyczki szaszłykowe nadziewaj po kolei każdy ze składników. Kiedy szaszłyki będą już gotowe połóż je na kratce do pieczenia i umieść w nagrzanym do 190 st. C. piekarniku. Piecz 25-30 minut. Te szaszłyki możesz także przyrządzić na grillu ogródkowym lub elektrycznym. Myślę, że świetnie sprawdzi się także patelnia grillowa.

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczakiem po hawajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szaszłyki podałam z klasycznym sosem czosnkowym. Przepis na niego znajdziesz w poście na klasyczne szaszłyki drobiowe. Na szaszłykowe patyczki możesz nadziać wiele różnych smakołyków. Oprócz szaszłyków po hawajsku oraz tych klasycznych proponuję Ci także przyrządzić szaszłyki wieprzowe z limonką i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation