Kuchnia

przetwory

Cukinia lub kabaczek w zalewie musztardowej -
2 kg cukinii lub kabaczka (waga po obraniu) Zalewa musztardowa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 6 łyżek musztardy (np. sarepskiej) Do każdego słoika: 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku r e k l a m a Sposób wykonania: Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić. Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać musztardę i razem wymieszać. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie ułożyć ciasno paski cukinii i zalać zalewą musztardową. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation