Kuchnia

Truskawkowo

TARTA Z TRUSKAWKAMI

Składniki NA KRUCHY SPÓD:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką.
3. Wyrównać, ponakłuwać widelcem.
4. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
5. Po tym czasie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż).
6. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut.
7. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut.
8. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.


PANNA COTTA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 30 g cukru
- 170 g białej czekolady, połamanej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny (12 g) lub 3 listki żelatyny
- około 400 g truskawek, odszypułkowanych

PRZYGOTOWANIE:
1. Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
2. Do garnuszka przelać śmietanę kremówkę i mleko, dodać cukier i wanilię.
3. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
4. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na 2 minuty.
5. Po tym czasie wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady.
6. Żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
7. Rozpuszczoną dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać do połączenia się.
8. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
9. Gęstniejącą panna cottę przelać na całkowicie wystudzony kruchy spód tarty. Odstawić do lodówki do stężenia.
10. Po tym czasie na tarcie poukładać truskawki, jedna przy drugiej.


GLAZURA TRUSKAWKOWA:
- 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych), pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g) lub 2 listki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:
1. Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
2. W drugim garnuszku wymieszać owoce z cukrem i sokiem z cytryny.
3. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku).
4. Zagotować, zdjąć z palnika.
5. Przetrzeć przez najdrobniejsze sitko by pozbyć się drobnych pesteczek i suchego miąższu truskawek.
6. Żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
7. Zdjąć z palnika, dodać do przetartych owoców, wymieszać.
8. Przestudzić, następnie odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
9. Lekko tężejącą glazurą polać truskawki na tarcie.
10. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia glazury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation