Kuchnia

Chleb

Szybki chleb wielozbożowy z oliwkami, parmezanem, kaparami, cebulką i czosnkiem

Składniki:
200g mąki (ja zmieszałam pszenną zwykłą i razową + żytnią razową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
50g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
1/2 szklanki startego parmezanu
2 łyżki odsączonych kaparów
3/4 szklanki pokrojonych w plasterki oliwek zielonych lub czarnych
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz
suszony tymianek

Przygotowanie:
Mąkę z sodą i proszkiem wsyp do miski, dodaj jajka i mleko, a następnie wyrabiaj przez chwilę do czasu połączenia się składników. Dodaj roztopione masło i oliwę, jeszcze chwilkę wyrabiaj. Dodaj parmezan, oliwki, kapary, cebulę i czosnek, zostawiając po trochu wszystkiego do obsypania wierzchu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jednolite ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem (u mnie keksówka) i posyp resztą składników. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 190* piekarnika i piecz przez 40-45minut. Najlepiej kontrolować pod koniec metodą suchego patyczka. Upieczony chleb wyłóż z foremki i połóż na kratce do ostygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Pyszny nawet z samym masłem!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation