Kuchnia

Chleb

Chleb cukiniowo-grzybowy
/Smacznego
Składniki:

1 cukinia (ok. 200 g)
sól
100 g pieczarek
1 łyżka oleju
60 g sera cheddar
1 ząbek czosnku
350 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu
40 g masła
1 jajko
7 łyżek mleka
mąka i tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Umieścić na sicie, posolić i pozwolić, aby spłynął sok. Grzyby oczyścić pokroić w słupki, usmażyć na złoty kolor. Ser zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę. Foremkę (20x11 cm) natłuścić i wysypać mąką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką soli i pieprzem. Dodać masło. Cukinię odcisnąć, zmieszać z grzybami, 50 g sera i czosnkiem, wszystko zmieszać z mąką. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodac do ciasta i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Jeszcze raz wyrobić ręcznie, uformować bochenek, umieścić go w formie i posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation