Kuchnia

Żarełko

Cannelloni

Uwielbiam to danie. Co prawda trzeba się przy nim nieco napracować, ale efekt jest tego wart. Bez zbędnego podgotowywania rurek cannelloni, za to z oryginalnym sosem bolońskim.

Warto na to danie zagospodarować więcej czasu, jeśli chcemy przygotować go tak, jak na prawdziwego Włocha przystało, czyli z wołowiny. Powiem Wam szczerze, tak doskonałego dania nie zjecie w żadnej restauracji, po prostu musicie zrobić je sobie sami w domu.

Składniki:
200 g makaronu cannelloni
100 g parmezanu
Sos boloński:
500 g mielonej wołowiny
10 dag boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łodygi selera naciowego
0,5 szkl. mleka
1 puszka pomidorów
1 szkl. bulionu wołowego
sól, pieprz
tymianek, oregano, bazylia
Sos beszamel:
1,5 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
Przepis
Zaczynamy od posiekania cebuli i boczku w niewielką kostkę. Boczek wrzucamy na suchą, zimną patelnię i zaczynamy go smażyć. Gdy powstaną ładne skwareczki dodajemy cebulę i chwilę ją szklimy. Następnie zdejmujemy z patelni cebulę i boczek, ale pozostawiamy wytopiony tłuszcz. To na nim smażymy naszą mieloną wołowinę. Gdy będzie nieco złota dodajemy boczek z cebulą oraz seler naciowy pokrojony w niewielkie segmenty. Przesmażamy całość 2 minuty, a następnie dodajemy posiekany czosnek. 30 sekund smażenia i czas na wlewanie doń mleka, bulionu wołowego oraz pomidorów z puszki.



Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią. Jeśli pomidory będą mocno kwaśne dodajemy nieco cukru oraz ew. gałkę muszkatołową dla pokreślenia całości. Przykrywamy nasz garnek i dusimy ok. 3 h. Jeśli wykorzystamy mięso wieprzowe wystarczy 1 h.

Czas na beszamel. Do rondelka wrzucamy 2 łyżki masła. Gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Tworzymy zasmażkę 1 stopnia, czyli jasną. Po 1 minucie dolewamy zimne mleko, mieszamy trzepaczką i gotujemy, aż zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Gotowy farsz mięsny wkładamy do szprycy i wycinamy otwór szerokości średnicy rurki cannelloni. Przytrzymując kciukiem jednej ręki jeden otwór surowej rurki, drugą ręką wstrzykujemy farsz do środka. Gotowe cannelloni układamy jedna obok drugiej, po czym zalewamy beszamelem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 180 st. C. przez 40 minut. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation