Kuchnia

ciasta

Ciasto czekoladowa śliwka

Składniki

Biszkopt kakaowy:

4 duże jajka
110 g mąki pszennej
15 g kakao
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki octu 10%

Krem budyniowo - maślany:

500 ml mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
16 g cukru wanilinowego
3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką
250 g masła

Warstwa śliwkowa:

400 g suszonych śliwek
150 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną, może być też czekolada deserowa )
100 g masła


Sposób przygotowania

1.

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

2.

Krem budyniowo - maślany: Połowę ilości mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać mieszankę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i mieszając energicznie doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( budyń będzie bardzo gęsty ). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie ruchy ręką przy miksowaniu mogą spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać.

3.

Warstwa śliwkowa: Śliwki zalać gorącą wodą, do pokrycia. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie śliwki osączyć na sicie ( można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation