Kuchnia

Przepisy

Składniki:

ciasto francuskie
2 filety z piersi kurczaka
200 g szpinaku
ząbek czosnku do szpinaku
garść tartego żółtego sera
sól morska
świeżo mielony pieprz
czosnek do przyprawienia mięsa (opcjonalnie)

To danie z kurczaka prezentuje się na talerzu niezwykle zgrabnie, jest to zatem kolejny przykład na to, że prostota i elegancja lubią chodzić ze sobą w parze.
Filety z kurczaka kroimy wzdłuć, aby uzyskać 4 dość cienkie kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
Szpinak podgrzeamjy (świeży blanszujemy chwilę we wrzącej wodzie, mrożony wrzucamy na rozgrzaną patelnię), doprawiamy do smaku posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Ciasto francuskie dzielimy na 4 płaty, tak, aby po położeniu na nich kawałków mięsa, po bokach zostały ok. 2 cm ciasta, które nacinamy w średniej grubości paski. Na ciasto układamy mięso, na nie szpinak, na wierzch sypiemy tarty ser. Boki ciasta zawijamy do góry na przemian z jednej i drugiej strony tak, aby powstał warkocz.
W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wkładamy warkocze, pieczemy tak długo, aż ciasto się przyrumieni i nabierze złotego koloru (ok 20 min.).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation