Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczone piersi kurczaka z pesto, pomidorami i mozarellą

składniki:
piersi kurczaka - około 0,5 kg
2 czubate łyżki gotowego sosu pesto
2 pomidory średniej wielkości
kawałek mozarelli - około 15 dag
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

przygotowanie:
Piersi kurczaka myję, dokładnie osuszam, solę, pieprze i nacieram grubą warstwą pesto.

Wkładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagranego do 180 stopni na 15-20 minut.

Kiedy piersi pieką się, obieram pomidory ze skóry, kroję na plastry i usuwam nasiona i sok.

Mozarellę kroję nie niezbyt cienkie plastry.

Kiedy kurczak upieczony, na każdą pierś kładę kilka plastrów pomidorów, na nie mozzarellę i wstawiam potrawę na kilka minut do piekarnika, tak by ser się rozpuścił, ale nie zaczął przypalać.

Podaję z pieczonymi ziemniakami lub makaronem tagliatelle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation