Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bananek z patelni - Dukan

GALARETKA:
1 łyżka róży w proszku
aromat wiśniowy (szczypta)
100ml wody
3 tabl słodziku
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie
wszystkie składniki wymieszać, zagotować, jeśli róża zbyt napęcznieje, dolać więcej wody i podwoić żelatyne. Żelatynę dodac po wyłączeniu gazu, zmieszać, odstawić do lodówki.

MASA BANANOWA:
3 łyżki twarogu delikatnego president (z Bierdonki) lub homo
2 szczypty kurkumy, lub tyle by nadać żółty kolor
5 tabl słodziku
aromat bananowy 1 szczypta
1,5 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki, żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody, po chwili jak napęcznieje dolać 1-2 łyżki gorącej wody (prawie wrzątek). Wlać do masy, wymieszać trzepaczką dokładnie, odstawić do lodówki.

PLACEK:
3 łyżki otrębów
4 tabl słodzku
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do piecz.
aromat waniliowy
1,5 łyżki twarogu delikatnego president (z Bierdonki) lub homo
3 łyżki wody
1,5 łyżki mleka w proszku

Przygotowanie
Rozgrzać teflon na duzym palniku, ale na małym ogniu.
Wymieszac wszystkie składniki dokładnie. Wlać na teflon, nakryć pokrywą i prażyć (w międzyczasie odparować go zdejmując pokrywę).
Gorący placek ostudzić na kratce. Posmarować tężejącą galaretką, odstawić na chwile do lodówki i posmarować kremem. Przybrać wiórami czekoladowymi.

WIÓRY CZEKOLADOWE:
2 łyżki mleka w proszku
1 bardzo płaska łyżka kakao (jesli jest bardzo mocne, to nawet mniej)
słodzik do smaku
2-3 łyżki wody

Przygotowanie
Rozgrzać teflon na dużym palniku, ale na najmniejszym możliwym ogniu.
Wszystko wymieszać dokładnie, wlać na rozgrzany teflon, nakryć na kilka chwil pokrywą, zdjąć pokrywę, jeżeli na brzegach zobaczymy, że masa się ścięła, to łopatką mieszać jak jajecznicę, rozrywając na strzępki, tak by powstały wióry jak na zdjęciu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation