Kuchnia

obiad

Kurczak duszony z suszonymi morelami i figami (dla 4 osób):

4 duże udka z kurczaka (bez podudzi)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
mąka do posypania
100 g suszonych moreli
100 g suszonych fig (pominęłam)
1 szklanka wody
1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Udka nacieramy solą i pieprzem, posypujemy mąką. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy udka z obu stron na złocisty kolor. Wyciągamy, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę.

2. Do garnka wkładamy kurczaka, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 40 minut, co jakiś czas przewracając kurczaka.

3. Kurczaka wyciągamy na półmisek. Zwiększamy ogień i redukujemy sos max 5 minut. Polewamy nim kurczaka i podajemy z kaszą bulgur.

Pilaw z kaszy bulgur (dla 4 osób):

1/2 szklanki kaszy bulgur
1/6 szklanki oliwy
1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka uprażonych orzeszków pini lub migdałów

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Bulgur przecedzamy pod bierzącą wodą. Odstawiamy na bok do odsączenia. W garnku rozgrzewamy połowę oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy resztę oliwy i gdy się rozgrzeje, wrzucamy kaszę. Smażymy do momentu, aż kasza zacznie się prażyć i stanie się sypka.

2. Do garnka wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut (nie mieszamy). W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody (ja podlałam odrobiną sosu z gotującego się obok kurczaka).

3. Garnek zdejmujemy z ognia. Odkrywamy, mieszamy dokładnie, na garnku kładziemy kawałek ręcznika papierowego i ponownie przykrywamy. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wsypujemy natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i przekładamy do miski. Posypujemy uprażonymi orzechami lub migdałami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation