Kuchnia

obiad

Policzki wołowe – składniki (na 2 osoby) :
na marynatę:
1 pomarańcza – obrana i pokrojona w ćwiartki
250 ml czerwonego wina
4 przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku
5 ziarenek jałowca i 5 ziarenek pieprzu
łyżeczka miodu
ew. kilka gałązek tymianku ( nie jest konieczny)


0,5 kg mięsa z policzków wołowych
dwie łyżki oleju lub lepiej – łyżka klarowanego masła
łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 duże cebule (lub 3 mniejsze)
dwie duże marchewki
ew. pół selera naciowego (niekoniecznie)
litr rosołu lub wody
ew. siekana natka pietruszki lub koperku
Policzki wołowe – przepis
Składniki marynaty wymieszać w misce.
Policzki pokroić na kawałki ok. 3- 4 cm. Zalać mięso marynatą i odstawić pod przykryciem z folii do lodówki, na kilka godzin (np. na noc ).
Wyjąć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem, marynatę zachować. Na patelni mocno dość mocno rozgrzać olej lub masło, obsmażyć policzki z każdej strony na rumiany kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na patelnię po smażeniu mięsa (nie myć jej!) wlać płyn z marynaty, dodać koncentrat pomidorowy gotować mieszając minutę, dwie. Zalać mięso w rondlu, dodać rosół lub wodę osoloną łyżeczką soli, a wierzchu ułożyć pokrojoną w ćwiartki obrane warzywa, marchew w grubych talarkach (3 cm), czosnek i zioła z marynaty. Przykryć pokrywą. Piekarnik ustawić na 160 stopni. Piec wszystko ok. 4 godziny.
Czy mięso jest gotowe, można sprawdzić wykałaczką, powinna wejść lekko i łatwo. W razie potrzeby piec mięso dłużej nawet o godzinę.
Wyjąć mięso z soków, płyn wraz warzywami zblendować lub przetrzeć przez metalowe sito. Jeśli jest go bardzo dużo, można go podgrzewać w rondlu bez przykrycia (redukować) by część odparowała, sos nabierze większej intensywności. Jeśli sos zmniejszył objętość o mniej więcej 1/3 – nie ma takiej potrzeby.

Danie można posypać siekaną zieleniną. Idealne do puree z ziemniaków, groszku, selera, kluskami śląskimi, kopytkami, kładzionymi, do pieczywa, z surówką lub buraczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation