Kuchnia

Przepisy

Carbonara z bobem - Zamieszaj.pl

Składniki:
– 150 g makaronu pappardelle
– 1 szklanka ugotowanego, obranego bobu
– 80 g wędzonego boczku
– 1 szklanka śmietanki 18%
– 1 szalotka
– 2 ząbki czosnku
– 2 żółtka
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 30 g parmezanu (ewentualnie grana padano)
– grubo mielony, czarny pieprz
– sól do smaku

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać śmietankę z żółtkami, tartym serem, pieprzem i posiekaną pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Jak tylko puści odrobinę tłuszczu, wrzucić cebulkę i czosnek. Smażyć około 3 minuty na średnim ogniu (tak aby cebulka była szklista inaczej będzie gorzkawa). Ugotować makaron – NIE PŁUKAĆ GO – a najlepiej przełożyć go bezpośrednio z garnka na patelnię. Całość delikatnie podrzewać na niewielkim ogniu. Wlać śmietankę z żółtkami i cały czas mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika. Na koniec do całości dorzucić bób. Makaron można posolić ale nie zbyt dużo bo ser i boczek już są słone. Posypać parmezanem i grubo mielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation