Kuchnia

przetwory

Sałatka z ogórków na zimę

Składniki na 4 słoiki po 750 ml:

* 2 kg małych ogórków
* 700 g marchewki
* 700 g cebuli
* 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 190g)
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka octu
* 1/2 szklanki oleju
* 2 liście laurowe
* 3 kulki ziela angielskiego
* 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Ogórki ścieramy na szatkownicy, zasypujemy solą i odstawiamy na około 3 godziny od czasu do czasu potrząsając nimi, a następnie odcedzamy je na durszlaku.

Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki a cebulę kroimy w piórka.

W dużym garnku łączymy ze sobą ocet, olej, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Do gotującej się zalewy dodajemy marchew oraz cebulę i gotujemy przez około 6-7 minut dość często mieszając. Do podgotowanych warzyw dodajemy ogórki i gotujemy kolejne 8-10 minut. Całość należy dość często mieszać, ponieważ ze względu na niewielką ilość płynu sałatka może przywierać do dna.

Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pasteryzujemy 15 minut (sałatkę można też pasteryzować w gotującej się wodzie, również przez kwadrans).

Po pasteryzacji słoiki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation